Top Ad unit 728 × 90

Pisang Peppe na...

Sanggar Peppe' adalah salah satu resepi makanan Bugis yang ringkas tetapi enak, apalagi kalau dimakan beramai-ramai, apalagi kalau lepas hujan. Kata orang putih, very simple recepi.


Bahan-bahannya :
-> Loka atau Otti ( Pisang ) yang cukup masak tetapi tidak masak. Banyaknya, ikut suka hati anda.

-> Minyak masak untuk menggoreng

-> Bahan untuk sambal : Lambace tase ( Tomato masak ), Ladang ( Cili ), Tarasi ( Belacan ), Pejje ( Garam ) dan Golla ( Gula ).

Cara-caranya :
Kupas pisang dan masukkan ke dalam air agar tidak hitam. Panaskan minyak dan goreng pisang tadi sehingga agak masak, jangan sampai berubah warna jadi perang atau hangus. Sejukkan, kemudian pipihkan satu persatu dengan menggunakan cobek(lesung), awas jangan hancur atau lumat. Cukup dengan merubah bentuknya menjadi kepingan setebal setengah cm.
Bila sudah cukup, goreng sekali lagi (pisang yang sudah dipipih) sehingga agak garing sedikit, jangan terlalu garing. Siap....senangkan!

Penyediaan sambal Tomat :
Bersihkan tomato dan cili. Tumbuk lumat bersama tarasi, garam dan sedikit gula pasir. Kalau mahu dimasak boleh juga, kalau tidak pun boleh. Terserah anda....siap sambalnya.

Nah...panggil semua anggota, hidangkan masa panas-panas. Cicah sanggarnya dalam sambal dan...emph...sodaapnya. Selamat mencuba.
Pisang Peppe na... Reviewed by kulinerbugis on Mei 12, 2018 Rating: 5

Tidak ada komentar:

All Rights Reserved by kulinerbugis © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Shared by Themes24x7

Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Diberdayakan oleh Blogger.